Kennispunt Mecenaatstudies

Samenwerken

De kennisbank op dit platform laat zien hoeveel kennis en expertise beschikbaar is, en hoe divers en uitdagend de vragen zijn die mecenaatonderzoekers stellen. Als u voor uw (culturele) bedrijf onderzoek wilt laten uitvoeren of expertise nodig heeft op het gebied van de mecenaatstudies, kunt u de onderzoekers van de Universiteit Utrecht inschakelen. Of het nu gaat om onderzoek naar het functioneren van vrienden- of donateurskringen, het delen van expertise over relaties met donors en weldoeners, het geven van masterclasses of presentaties, of het beantwoorden van vragen omtrent beleid en strategie.

Benieuwd naar de mogelijkheden tot samenwerking? Neem contact op met prof. dr. Helleke van den Braber: h.m.vandenbraber@uu.nl.

Eerdere cases
Stichting voordekunst en Van Dooren Advies voerden in samenspraak met prof. dr. Helleke van den Braber en het Prins Bernhard Cultuurfonds in 2020 een sectorbreed onderzoek uit naar de vraag: Hoe kan het particulier geven aan individuele makers in Nederland geoptimaliseerd worden? Vanuit de leerstoel gaf Van den Braber advies over het vormgeven van het rapport.

Daarnaast deden historici dr. Gert-Jan Johannes en dr. Arno Neele in 2015 in opdracht onderzoek naar de lotgevallen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat toen zijn 75-jarig jubileum vierde, als breed georiënteerde cultuurfinancier in Nederland. Het onderzoek werd gepubliceerd in het boek Een mecenas van belang. In het boek is ook aandacht voor de veranderingen die zich de afgelopen 75 jaar hebben voorgedaan in het culturele landschap en wordt de vraag gesteld wat het belang en de impact is van de activiteiten van het Prins Bernhard Cultuurfonds.